Ett litet tulpantips

Ett litet tulpantips

Ni som följt mig länge, eller känner mig personligen, vet att jag jobbat med blommor tidigare. Jag saknar det jobbet något fruktansvärt ibland faktiskt, det är nog det roligaste jobbet jag haft. Dock hade jag inga kollegor, inga fasta tider och ingen egentlig möjlighet att kunna påverka hur jobbet skulle skötas sett till rutiner och sådant. Mycket eget ansvar men strama regler för hur allt skulle rapporteras in och så vidare. Jättekul jobb men också något frustrerande med jämna mellanrum alltså, och inget jag egentligen skulle vilja hålla på med i längden. Men kul var det!

Vita tulpaner

Att ta hand om tulpaner

I alla fall, blommor är fortfarande ett riktigt stort intresse och jag är duktig på att ta hand om alla växter vi har här hemma, vilket är mycket! Det är inte ofta jag har snittblommor dock, mycket på grund av att det blir en onödig utgift när man vill spara in så mycket man bara kan varje månad. Nu är det dock tulpansäsong och jag köper någon bunt då och då med motivationen att dom håller så länge och kostar så lite. Vanligtvis kan en bukett tulpaner hålla i en dryg vecka hos oss, men för att göra det behöver man tänka på några saker. Det är varken svårt eller tidskrävande, och gör så mycket för hållbarheten!

Vita tulpaner

Gör såhär:

Om du själv köper dem, kläm lite på själva blomknoppen. Den ska vara fast och hård, då är de riktigt färska och bra.
Innan du tar av plasten, ställ dem i iskallt vatten minst en halvtimme.
Ta av plasten, knipsa ändarna och sätt i nytt, iskallt vatten med lite tulpannäring i. Den finns i princip överallt där tulpaner säljs och är väl värd pengarna.
Varje kväll, ställ in vasen i kylskåpet.
Byt vatten (iskallt, med näring) och knipsa nederdelen av stjälkarna varannan dag.
I övrigt gör jag ingenting. De står framme i skinande sol på köksbordet, med högsta värmen på elementet under och ugnen på. Det är inte optimalt men det är där jag vill ha dem och gör jag bara de små grejerna här över håller de så länge ändå.

De vita tulpanerna får jag nog slänga imorgon för topparna har blivit lite bruna och bladen lossnar nog snart. De fick jag av mamma förra onsdagen så de blev alltså en vecka och fyra dagar gamla. De rosa köpte jag i fredags och de har precis börjat slå ut. På dem kommer det små söta minitulpaner från stjälkarna vilket var en rolig överraskning. Jättegulligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tjugo + tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.