Recept på hemmagjorda badbomber

Recept på hemmagjorda badbomber

Nu äntligen har jag fått tummen ur och skrivit ner mitt recept på badbomber. Tidigare har jag bara haft mängderna nedskrivna och tillvägagångssättet i huvudet. Lite senare idag ska jag åka och hämta min systerdotter på dagis så ska vi leka lite här hemma istället. Kanske blir det lite pyssel med sugrör eller så bakar vi något gott.

Nu på förmiddagen har jag passat på att göra lite bomber faktiskt, och de är helt underbara! Idag blev det tre olika sorter gjorda. En lila med doft av skogsbär, en rosa med bubbelgumsdoft och en blå som luktar nytvättat.

Jag använder dem både till mig och Nils. Dels gör både citronsyran och bikarbonaten i dem att vattnet blir väldigt mjukt, dels så gör den lilla mängden olja ihop med majsstärkelsen att man blir väldigt len och återfuktad i huden. Trollhasselextraktet går att byta ut mot vanligt vatten, även om jag tycker att det gör det där lilla extra för huden. Gör man dem till barn eller om man har känslig hud är självklart både färg och parfym också lätt att bara skippa.

hemmagjorda badbomber

Jag använder oftast parfymolja i mina badbomber, vill man kan man istället använda eterisk olja. Det mesta jag använder till hudvård köper jag på tvålköket men i just badbomberna är det mest ingredienser man kanske redan har hemma. Ingenting avancerat, om man inte gärna vill använda trollhasselextrakt eller någon speciell doft.

Färg går som sagt också att göra som man vill med, men om man vill ha det så var noga med att den är vattenlöslig och inte oljelöslig. Annars kommer man själv och badkaret färgas istället för att färgen följer med vattnet ner i avloppet. Själv använder jag vanlig karamellfärg, det har jag ändå hemma och det är inget som är farligt för huden i.

Formar går att använda nästan vad som helst. Det finns speciella formar för badbomber om man vill ha runda, men jag har aldrig fått till det riktigt i dem. Vill man testa finns det på tvålköket även det, eller så kan man beställa från ebay, wish eller liknande. Själv använder jag lite olika, bland annat kakformar jag pressar ner massan i, men bara fantasin sätter gränser här. Eller möjligheterna att få ur bomberna ur formen. Det går även bra att strunta helt i form och klämma ihop dem med händerna, som en snöboll.

Så till receptet då! Det är en fördel om du har en assistent, jag använder min kitchenaid med smetvispen, men en elvisp med degkrokar funkar fint det med. Det kan verka avancerat men det är det inte. Det är bara många steg som är viktiga att följa.

Du behöver:

260g citronsyra
240g bikarbonat
100g majsstärkelse
10-20g trollhasselaxtrakt eller vatten (kylskåpskallt)
100g kokosolja (eller annat fast fett, ex sheasmör)
Ev doft
Ev färg

badbomber

Gör såhär:

Smält fetter och blanda med majsstärkelsen. Det ska bli en jämn och fin smet utan klumpar.
Blanda ner eventuell doft och färg efter eget tycke i fettet. Tänk på att färgen bleknar något när du blandar det med övriga ingredienser.
Väg upp bikarbonat och citronsyra i en bunke. Häll långsamt ner fettblandningen i detta, under konstant omrörning.
Arbeta ihop väl och kontrollera sedan konsistensen. Om du klämmer ihop en del av blandningen ska den hålla formen när du tar försiktigt på den. Gör den det nu behöver du inte tillsätta vätska.

färga badbomber
Om massan inte håller formen, fortsätt då att vispa medan du försiktigt droppar i en tesked åt gången av trollhasselextrakt/vatten. Fortsätt blanda ett tag efter varje tesked, och kontrollera även konsistensen mellan teskedarna. När massan är torrt tuggummiaktig och håller formen är den klar och för att inte sätta igång reaktionen mellan syra och bas är det mycket viktigt att inte tillsätta för mycket vätska.
När massan är formbar är det dags att pressa den. Tryck den ordentligt i den typ av form du valt eller var snabb med att forma bollar med händerna (så att inte oljan börjar smälta).
Lägg torrt att torka ett par dagar och sedan är bomberna klara att använda, förpacka eller vad du vill ha dem till.

massor av badbomber

Tänk på att förvara dem lufttätt när de väl torkat, då de annars kan dra åt sig fukten i luften och långsamt börja smula sönder sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

18 − åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.