Kladdkaka med brynt smör och hallonmousse

Kladdkaka med brynt smör och hallonmousse

Den här kakan slängde jag ihop lite hastigt igår när jag var extremt godissugen och vi inte hade något sött hemma. Resterna fick följa med till mamma på middag idag och blev mycket uppskattade. Den är nötig och kolasmakande tack vara det brynta smöret, och härligt seg och kladdig i mitten. Jag är väldigt nöjd med den men har lagt till ett par minuter på gräddningstiden då den var väl lös i mitten även idag.

Formen jag använt är en 18cm springform. Använder du en större (vanligt mätt är 24cm.) så dubbla receptet och öka på gräddningstiden med ca. 10 min. så bör det blir lagom.

Jag valde att toppa min kaka med en syrlig hallonmousse. Jag tycker att just hallon och brynt smör funkar otroligt bra ihop. Precis lika gott blir det såklart inte med vanlig grädde till istället men moussen är absolut inget måste. Grädde passar väldigt bra till det med!

Kladdkaka med brynt smör

Kladdkaka med brynt smör

Du behöver

100g smör
2 ägg
120g socker
120g  vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker, eller 1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret ordentligt under omrörning. Det gör du genom att lägga det i en kastrull på medelhög värme. När smöret blivit riktigt brunt och luktar sött karamelligt är det ordentligt brynt. Var inte feg här, utan låt det verkligen bli mörkt. Lägg märke till smöret i bilden nedan, det är en bra guide till hur mörkt det ska vara.
När smöret är brynt, ställ grytan i ett kallt vattenbad och rör tills det svalnat.
Blanda ägg, socker, salt och vanilj. Det ska inte vispas utan bara blandas.
Rör i smöret i äggblandning.
Sikta ner mjölet och rör så lite som möjligt, men tills det inte finns några klumpar kvar.
Häll smeten i en smord och bakplåtspappersbeklädd plåt och ställ in i ugnen.
Grädda kakan i 22 min.
Låt svalna övertäckt.
Kakan kan serveras efter 1-2 timmar i kylen men blir bäst över natten.

Kladdkaka med brynt smör

Hallonmousse

Du behöver:

300g hallon
50g socker
1 skvätt citronjuice
3dl vispgrädde
3 gelatinblad, eller 1,5 msk gelatinpulver

Gör såhär:

Lägg ditt gelatin i blöt enligt instruktionerna på förpackningen.
Koka upp hallonen med sockret. Smaka av ordentligt, behövs mer socker? Det ska vara något sött nu för att bli bra svalt och blandat med grädden sedan.
När sötman i hallonen är bra smält då i gelatinet.
Passera genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Smaka av med citronjuicen och låt svalna. Rör om då och då under tiden det svalnar.
När hallonen svalnat, vispa upp grädden och ha sedan i hallonpurén i den uppvispade grädden.
Rör om försiktigt för att undvika att det skär sig.
Låt stelna i kyl minst en timme, men inte mer än 2.
Moussen är nu klar att servera. Spritsa den fint på kakan, ha den till eller servera den precis som den är bara.

Gillade du detta, tipsa någon du känner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

10 + två =