Potträning

Potträning

Potträna bebis

Jag har läst på rätt mycket om att potträna bebisar. Jag brukar läsa på rätt mycket om det mesta i och för sig. Har läst mycket negativt och mycket positivt, men när det kommit till ren fakta har jag knappt kunnat hitta något negativt. De kan ändå inte hålla sig för de kan inte kontrollera det, de kan få problem för att de håller sig för länge och bli förstoppade när de inte vill bajsa i blöjan. Det blir jobbigt för föräldrarna att behöva hålla på med sådant. Bebisar ska inte behöva tänka på att gå på pottan det stör utvecklingen, är saker jag hört. Inget av det faktabaserat utan bara sådant som blivit till sanningar för de upprepats tillräckligt många gånger.

Så vi har börjat potträna Nils lite smått, och det har faktiskt gått jättebra! Jag sätter honom på pottan när vi kommer ner på morgonen, oftast efter att han fått mat och alltid när jag ser att han börjar bli nödig. Tittar man efter signalerna tycker jag ändå att det blir rätt tydligt när han känner att det är dags att bajsa eller kissa. Kissandet är svårt att hinna med alltid men bajsarna har faktiskt kommit på pottan i en hel månad nu. Undantaget någon enstaka bajsblöja om vi varit iväg eller det varit bråttom.

Han trivs rätt bra på pottan. Sitter där och pratar och pillar med saker. Ibland lite för mycket pillande kanske så han glömmer bort vad han egentligen ska göra. Så länge han är nöjd känner jag att det är bra att han får sitta lite.

Potträna bebis

Rätt position

Han är så rolig för han har börjat säga till när han vill att man ska hämta pottan. Han kommer fram, spänner ögonen i en och börjar stöna och stånka. Så hämtar man pottan och han skiner upp, som att det var precis vad han menade. Det är väl skönt för honom också med pottan kan jag tänka mig. Ingenting som blir söligt och jobbigt i blöjan, och helt rätt position för kroppen. Det är ju faktiskt så att vi alla mår bäst av att bajsa lätt hukade egentligen, och pottan tvingar honom ju in i den positionen. Får han bajsa fritt i blöjan står han ofta upp och bajsar, vilket är jättedåligt för tarmarna och kan orsaka förstoppning. Det borde även vi vuxna tänka på, och sätta en pall eller liknande under fötterna på toa, så att knäna kommer upp och man sitter lite på huk.

Potträna bebis

Hanna är hemma!

Hanna har nu fått komma hem igen. Eller ja fått och fått, landstinget tycker att hon tydligen är för frisk och inte behöver någon mer vård. Hon har dock inte ens fått påbörja den behandling som innebär att hon ska ut i riktiga livet igen. Men hon är positiv och då är jag positiv, det mesta löser sig ändå. Det är hemskt bara att man inte ska kunna lita på svensk vård alls, utan måste betala för den själv för att få hjälp. I vilket fall som helst är det kul att ha henne hemma igen! 🙂

En tanke på “Potträning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

14 + 20 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.