Rökt honung och honung smaksatt med sprit

Rökt honung och honung smaksatt med sprit

I fredags fick jag som sagt en beställning på spritsmakande honungssorter. Uppdraget var i princip gör olika sorters smaksatt honung för en viss utsatt summa. Han som beställde sa att han gillar inte godis och sådant men uppskattar verkligen spritsmaker. Jag uppskattar inte spritsorter direkt mycket alls faktiskt, men har ändå en del hemma för att jag tidigare varit rätt intresserad av drinkar och därför köpt på mig ett litet lager. Jag har inte heller vidare mycket erfarenhet av att göra smaksatt honung, men vet att det är något jag kommer att vilja göra framöver. Resultatet blev i alla fall jättebra, och jag är riktigt nöjd med vad jag fick till!

Honung smaksatt med sprit

Honung smaksatt med sprit

Här blev det tre burkar med olika smaksättningar. En med kakao och mörk rom, en med whisky och en med fireball vilket är en likör med whisky och kanel. Jag tyckte alla sorterna blev bra, men den med kakao och rom var lite extra bra. Kanske för att det inte blev lika mycket stark spritsmak i den som i de andra. I fireballhonungen hade jag i lite extra kanel samt en liten gnutta cayennepeppar.

Rökt honung

Första gången jag gjorde rökt honung var i julas, för att kunna ge bort lite sådan i julklapp. Jag har inte hittat någon sådan honung att köpa någonstans faktiskt så var inte alls säker på om det skulle bli bra. Jag testade att varmröka med körsbärsträ och blev verkligen jättenöjd! Den går extremt bra ihop med fläsk, men jag tror den kan vara svår att para ihop med lite mer söta smaker. Det syrliga rökta behöver lite sälta.

Det här är en sådan produkt jag verkligen är stolt över och kommer att vara en sak jag verkligen kommer vilja ha med i mitt försäljningssortiment när jag startar företag för honungstillverkningen.

Rörd honung och honung med vaxkaka

Förutom de sorter som blev smaksatta med sprit skickade jag med en burk vanlig rörd honung. Mjuk och len men helt vanlig honung. Dessutom skickade jag med en bit klöverhonung fortfarande på vaxkakan. Jag tycker att klöverhonung är jättegott, den är lite frisk. En extra bonus är att den håller sig flytande väldigt länge, vilket inte vår andra honung gjort. Det beror lite på vilken typ av sockerarter honungen innehåller hur fort den stelnar, och just klöver innehåller en hel del fruktos vilket gör att den håller sig rinnande länge.

Rökt honung och honung smaksatt med sprit

Honung på vaxkaka är kanske inte så vanligt här omkring, men det går oftast att hitta på orientaliska mataffärer. Jag är kanske inte jätteförtjust i det, men Robert var helt galen i det i somras. Han gick och tog små bitar och tuggade på som tuggummi nästan. Vaxet blir ju kvar i munnen så det får man spotta ut sedan, eller svälja ner då det finns nyttigheter även i det. Vissa brer det på macka med vax och allt, men det har jag aldrig provat faktiskt. Mest tycker jag att det är väldigt fint, och kul att få testa.

2 tankar på “Rökt honung och honung smaksatt med sprit

    1. Ja såklart du får, vi har några burkar över så jag gör bara önskad smak på beställning. Några burkar röjt finns också.
      Tack! 😗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

två × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.