Saftiga briochehamburgerbröd

Saftiga briochehamburgerbröd

Idag åkte vi till mamma och åt lyxmiddag, nämligen hamburgare. Jag spenderade därför min eftermiddag med att baka de godaste hamburgerbröden. Inga burgare utan hembakade bröd liksom!
Brioche är både saftiga och fluffiga tack vara smöret och äggen. Jag tycker dessutom sötman passar så bra till det sura i majon och det salta i själva burgaren. Och blir det över är det toppen att göra varma mackor med makrill i tomatsås på dagen efter. Perfekt när man har bebbe att springa efter och det måste gå snabbt!

Hamburgare

Detta recept innehåller både ägg, mjölk och smör. Det går inte lika bra att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och det går definitivt inte att utesluta äggen. Vill du ha veganska burgare är detta alltså ingenting för dig!

Briochebröd för ca 10 hamburgare:

Du behöver:

15g jäst
3dl mjölk
2 ägg
8-10dl vetemjöl special
100g rumsvarmt smör
0,5dl socker
1tsk bakpulver

1 ägg till pensling

Gör såhär:

Sätt degen:

Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarm mjölk och äggen. Rör tills jästen löst sig.

Ha i mjöl (börja med 8dl) och socker och knåda ihop till en blank deg. Det kommer kännas som om degen är alldeles för lös till en början men det ska den också vara. Det tar ett tag tills den går ihop ordentligt men det kommer, jag lovar.
När den är smidig, knåda minst 5min till, men gärna 10.

Tillvägagångssätt hamburgare

När degen gått, ihop ha då i smöret i tärningar. Viktigt att det är rumstempererat och inte flytande, annars riskerar bröden att bli torra. Också viktigt att det är riktigt smör, margarin eller annat substitut går absolut inte lika bra!
Ha även i salt och bakpulver i detta steg. Saltet har jag inte någon angiven mängd på för det beror helt på tycke och smak. Testa med ett kryddmått, smaka, ta i lite till, smaka igen osv till du är nöjd helt enkelt.
Bakpulvret är inte nödvändigt men ger lite mindre luftbubblor än vad jästen gör, vilket jag tycker bidrar lite extra till luftigheten.

Knåda ihop tills det inte finns några smörklumpar kvar och lägg i en bunke. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, runt 30-60 minuter. Sätt ochså på ugnen nu, 225 grader och ingen varmluft.

Efter första jäsningen:

När degen jäst är det dags att forma bröden. Stjälp upp den på ett bakbord och dela i 10 lika stora delar. För jämnare resultat väger man, och en bra måttstock är att hålla sig till runt 100g styck.
Forma till bollar, lägg på plåt och platta ut till ca 2cm tjocklek. Täck och låt jäsa ytterligare 30-60 minuter.

Vispa upp ett ägg med ca 1tsk vatten (och en gnutta salt och socker för extra gott resultat). Pensla det på bröden precis innan du ställer dem i undre delen av ugnen. Baka 10-15 min eller tills de är gyllene och låter lätt ihåliga om man knackar lätt på undersidan.
Spraya dem med vatten så fort de kommer ut ur ugnen och täck sedan med bakduk tills de svalnat helt. Har du bråttom går de förstås att servera varma, men de gör sig bäst avsvalnade för att sedan rostas på lätt på grillen eller grilläget på ugnen.

Brioche hamburgerbröd
Servera med det du gillar och njut!
Här brukar det bli krispig isbergssallad, saftiga högrevsbiffar, picklad rödlök och självklart hemgjord majo!

Gillade du detta, tipsa någon du känner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

arton − tio =