Sega mandelrutor med bär

Sega mandelrutor med bär

Oftast är både jag och Robert hemma om dagarna. Han pluggar på distans och jag är föräldraledig. Två dagar i veckan (oftast) jobbar han dock och idag är en sådan dag.

morgonkaffe

Det är rätt mysiga dagar på ett helt annat sätt än när Robert också är hemma. Idag var Nils pigg när han vaknade, ibland är han ordentligt morgontrött, så idag ville han leka själv. Medan han satt och pysslade med sina leksaker satte jag mig vid datorn och drack mitt morgonkaffe.

morgonkaffe

Nu har jag stoppat Nils i vagnen och tagit en liten promenad så han sover. Själv ska jag hinna få i mig lite lunch och ta hand om lite tvätt, disk och städ. Hemmafrubestyren som inte är lika roliga men måste göras ändå. Kanske blir det lite spelat också om jag hinner innan Nils vaknar, för idag släpps en ny uppdatering till ett av mina favoritspel Overwatch.

Sega mandelrutor med bär

I helgen var Roberts föräldrar och yngsta syster här och hälsade på. Jag tog tillfället i akt och bakade, inte alltid jag kan motivera det annars så det oftast blir att jag smäller i mig en hel del mer än vad jag kanske tänkt från början. Inte helt lämpligt när man vill börja äta nyttigare och kanske tappa de sista gravidkilona.

Jag har länge haft ett recept från mamma på sega hallonrutor. De är några av de godaste kakorna jag vet och Roberts favoriter. Jag tycker dock inte att det är så kul att bara följa recept jag redan bakat flera gånger så jag moddade det lite. Jag hade i mandelmassa, för att jag älskar mandelmassa, och kryddade upp dem med kardemumma för att få lite semmelkänsla. Vi hade inga hallon hemma så jag körde med blåbär, men vilka bär som helst (eller inga bär om man så vill) fungerar.

sega mandelrutor

Gillar man inte kardemumma, uteslut det eller byt ut mot något du gillar istället. De här kakorna är väldigt lätta att göra. De är godast nybakade, men är saftiga och goda även dagen efter. Förvara dem bara lufttätt i rumstemperatur.

Vill man göra en långpannesats så dubbla bara receptet.

Du behöver:

200g smör
2dl socker
150g mandelmassa
6dl mjöl
4 ägg
1tsk kardemumma, helst nystött men malen går bra i nödfall
Vaniljpulver/vaniljsocker
salt
150g valfria bär att toppa med

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Riv mandelmassan.
Blanda ihop alla ingredienser (utom bären) till en jämn smet. Smaka av för att se om det behövs mer salt eller kryddor och tillsätt eventuellt det.

kaksmet
Häll smeten i en form, jag använde en fyrkantig på 23x23cm, en vanlig springform funkar dock utmärkt.
Toppa kakan med bären och eventuellt lite extra kardemumma, mandelspån eller annat du tycker om och som kan passa.
Grädda ca 35min, låt svalna något och servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

1 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.