Semmelpizza

Semmelpizza

Igår kväll hade vi besök och lagade pizza här hemma. Vi äter nästan aldrig köpt pizza längre utan jag brukar göra egen deg så toppar vi dem som vi vill sedan. För det mesta blir det antingen med creme fraiche istället för tomatsås, tunt skivad potatis, bacon och ananas. Eller så blir det med tomatsås, bacon, champinjoner och ananas. Tycker det är så gott med potatis på pizza just, har ni inte testat så gör det!

Semmelpizza

Semmelpizza

Jag var ju tvungen att göra efterrätt också, och eftersom temat var pizza fick det ju bli semmelpizza. Pga semlor är det godaste som finns.

Jag är av åsikten att semlor smakar kardemumma, mandel och grädde. Finns inte det så är det inte semla för mig. De kan dock vara i massor av olika former, och med mer eller mindre av de urspringliga smakerna. Semmelpizza var verkligen en lyckad form av semla. Mer fyllning och mindre bulle, vilket jag föredrar. Här kommer receptet för den som vill prova!

Semmelpizza för fyra semmelsugna personer

Du behöver

Botten

40g mjukt smör
1dl mjölk
10g jäst
2msk socker
1tsk nystött kardemumma
1,5-3dl mjöl
En nypa salt

Topping

100g skållade mandlar
80g strösocker
Mjölk efter smak

Vispad grädde efter smak

Semmelpizza

Gör såhär

Botten

Lös upp jästen i mjölken. Ha i övriga ingredienser, börja med den mindre mängden mjöl, och knåda ihop. Addera mer mjöl om degen inte går ihop. Den ska vara klibbig men inte fastna på bunkens kanter. Knåda ca. 10 min och låt sedan degen jäsa minst 30min.

Forma till en fin bulle och kavla sedan ut till en pizza på mjölat bakbord. Grädda på 250 grader undervärme i 10-15 min eller tills pizzan är fint gyllenbrun.

Ta ut från ugnen, spraya med vatten från en blomspruta, eller pensla försiktigt. Lägg över en bakduk och låt svalna något.

Topping

Mixa skållade mandlar och socker till en fin massa som går ihop. Späd med mjölk till den konsistens du själv föredrar. Alternativt, köp färdig mandelfyllning, gör din mandelmassa precis som du brukar osv. Bred mandelmassan på pizzan och toppa med vispad grädde, så mycket du vill ha.

Pudra över florsocker och servera!

Gillade du detta, tipsa någon du känner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

fyra + tretton =