Stoppa egen korv

Stoppa egen korv

Igår hade vi bestämt oss för att stoppa egen korv. Vi åkte hem till min mamma, och mormor, mina båda mostrar, den enes respektive och min kusin var också där. Resultatet blev  väl lite sådär. Det var inget fel på dom men det kändes lite meningslöst det där med stoppningen när man ändå kände att det hade varit lite gott att steka biffar av det. Och tarmen var så tjock så den petade man ändå bort. Här kommer i alla fall lite bilder om händelser, och för den som vill testa skriver jag ner receptet också.

IMG_1891

IMG_1907

 

Vi gjorde många olika sorters korvar och smaksättningar, men det grundrecept vi följde för både nöt, fläsk och kyckling var samma. Smaksättningarna vi använde var bland annat bacon, västerbottensost, chili, fetaost, soltorkad tomat och diverse örter. Grundsmeten var jättegod med smaksättning var de också jättegoda, men som sagt, det hade nog varit godare att steka biffar av dem. Vissa fick en liten bismak av tarm sådär, och det kan lika gärna ha berott på att den var dåligt sköljd eller inte legat i blöt tillräckligt länge, eller så blir det helt enkelt bara så. Gillar ni korv så är det en rolig grej att göra det i vilket fall som helst, så här kommer receptet!

Det här behöver du:

  • 1 kg. fett kött, eller magert kött och extra fett (t.ex. ister)
  • 200 g. potatis
  • 1 gul lök
  • 1.5 msk. salt
  • 1 msk. peppar
  • 2 msk. kalvfond
  • 0,5-1 l. mjölk
  • Valfri smaksättning
  • 5-10 m. fjälster

Såhär gör du:

Tvätta fjälstret ordentligt och lägg det i blöt, gärna dagen före och med lite vattenbyten under dagen.

Koka potatisen (mängden mätes i skalad vikt) utan salt och låt den svalna.

Sätt på finaste skivan på köttkvarnen och mal ner allt som går. Blanda i övriga ingredienser i färsen, och späd med mjölk till en hyftas lös konsistens. Den ska inte rinna men inte heller gå att forma biffar till exempel av. Stek en liten bit för att kolla smaksättningen. Smakar det för lite så smaksätt mer, det går att ha ganska rejält med smak i utan att det blir för mycket.

När du är nöjd med smaken trär du fjälstret på korvhornet och börjar stoppa. Det krävs lite finess och man ska nog inte vara själv och göra det, men det gick snabbt att komma in i rutinen. Gör lagom långa, ganska löst stoppade korvar (de sväller under tillagningen), och knyt sedan snören för att skapa ändar på dem. Se också till att det inte kommer för mycket luft i smeten.

För att tillaga dem lägg dem i sjudande vatten. När de flyter upp bör de vara färdiga.

IMG_1955

Korv

 

Allt som allt var det en jättekul grej det där med att stoppa korv. Jag skulle nog vilja införa en tradition av att göra det innan jul där någon gång, det hade varit en mysig sak att göra.

Gillade du detta, tipsa någon du känner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

12 + tjugo =