Xanthangummi, och hur man gör plättar med det

Xanthangummi, och hur man gör plättar med det

Jag har svårt för det där med fiberhusk. Precis i början när jag startat med LCHF läste jag lite olika recept på pannkakor LowCarb-style och recept efter recept sa att ”de här smakar precis som vanliga pannkakor!”. Det var inte sant. Det är aldrig sant när man säger så om något som är LCHF, gott kan det vara men det är aldrig någonsin precis som det man ersätter. Aldrig aldrig aldrig.

Meeen… Tillbaka till pannkakorna! Jag hittade recept med fiberhusk eller med kokosmjöl. Fiberhusket blir slemmigt. Som är äta stekt snor typ, tyckte jag. Kokosmjölet blev liksom torrt och grynigt, smakmässigt gott men inte någon favorit direkt. De recept som finns med mandelmjöl är lite smuliga, men ganska goda. Men så snubblade jag över xanthangummit. Det är ett stabiliseringsmedel som ofta används i glass för att förhindra iskristallbildningen och kan användas som bindmedel i glutenfri bakning. Jag tycker det är underbart, och köpte mitt på coop!

doves_farm_gluten_free_xanthan_gum_powder

Ganska snabbt började jag experimentera med xanthangummit. Testade först att göra glass, vilken blev helt sjukt bra så jag lägger nog snart upp recept på den också här. Sedan kom jag på idén att testa på att göra plättar med det, eftersom jag tyckte konsistensen på det blev bra. Och plättarna blev jättebra! (På andra försöket… =P)

Det här behöver du:

  • 3 normalstora ägg
  • 190 g. cream cheese (fullfet)
  • 1.5 dl. mandelmjöl
  • 0.5 dl. vispgrädde
  • 1 tsk. xanthangummi
  • 1 tsk. bakpulver
  • En liten nypa salt
  • En liten nypa vaniljpulver
  • Eventuellt kardemumma
  • Smör att steka i

Såhär gör du:

Lägg allt i en bunke, mixa med stavmixer och stek i smör. Servera med vispad grädde och varma hallon utrörda med lite sötning. Eller hur du vill.

IMG_20131022_131731

PS. Har du inget emot fiberhusk och inte har hemma eller vill köpa xanthangummi så går det att byta ut gum mot en lite större mängd husk. Skulle gissa på att en matsked fiberhusk är ett bra mått att ersätta xanthangummit med. 🙂

Om du publicerar mina recept någon stans, länka gärna hit eller till min instagram @emmawarmefjord.
Follow on Bloglovin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

16 − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.